18-07 Door: Anouk Bos

Kies voor veiligheid en kwaliteit en negeer twijfelachtige steigeraanbiedingen!

Als fabrikant voor de professionele markt hebben wij te maken met regelgeving waaraan de rolsteigers die wij leveren moeten voldoen. In Nederland betreft dit de EN1004 voor de samenstelling en constructieve eisen van de rolsteiger, de EN1298 voor wat betreft de opbouw en gebruiksinstructies en de aanbevelingen die in het kader van het A-Blad rolsteigers worden gedaan om het werken met een rolsteiger zo veilig mogelijk te maken.

Er is de laatste jaren in Nederland veel commotie geweest rondom het zogenaamde veiliger opbouwen. Intussen wordt er op Europees niveau ook gewerkt aan een revisie van EN1004 & EN1298 waardoor op Europees niveau ook duidelijk voorgesorteerd wordt op reduceren van het valgevaar tijdens op- en afbouw van de rolsteiger.

Alles bij elkaar een kader waarin de steigergebruiker steeds beter beschermd wordt, míts er gewerkt wordt volgens de officiële regels. Hier gaat het helaas mis! Niet alleen door onwetendheid van de gebruiker, maar ook door bewuste misleidende aanbieders van rolsteigers via internet. Dit is geen nieuw probleem, maar wel schokkend als je steigerconfiguraties aantreft waarin te weinig vloeren, schoren en leuningen geleverd worden. Hierdoor kan onmogelijk op een veiligere manier gewerkt worden!

Opvallend is de toename van advertenties met zogenaamde "doe-het-zelf steigers" die via professionele kanalen aangeboden worden. Ons advies is dan ook: check eerst de website van de fabrikant van het materiaal. Hierop zal duidelijk aangegeven zijn of het professioneel klimmateriaal betreft of materiaal voor de doe-het-zelver.

Buitengewoon verraderlijk zijn daarnaast de bijzonder scherp geprijsde zogenaamde "gevelvrij" aanbiedingen. Uitgangspunt binnen deze samenstelling is dat de afstand tussen de platformrand en gevel maximaal 15cm is. Deze situatie doet zich zelden voor door uitstekende delen of overstekken waardoor rondom leuningen wél noodzakelijk zijn om het valgevaar af te zekeren. Goedkoop is duurkoop met ook nog eens een verhoogd risico op ongelukken!

Let dus goed op wanneer u zich oriënteert voor de aanschaf van rolsteigermateriaal.
Onze Verkoopafdeling vertelt u graag alles over onze hoogwaardige Custers rolsteigers.

Met Custers gaat u altijd veilig de hoogte in!

Bijdrage door: Remco ter Horst, General Manager Sales